• Musisz być zalogowany, aby tutaj pojawiły się powiadomienia
Zapisane
  • Musisz być zalogowany, aby tutaj pojawiły się powiadomienia
Zapisane

WYDANIE marzec – kwiecień | 2 (30) 2022

Tea-riffic ideas!

21 maja obchodzony jest Dzień Herbaty. Ten drugi najpopularniejszy napój na świecie dość mocno utożsamiany jest z Anglią, więc wprowadzenie tego elementu kultury na zajęcia jest uzasadnione – oczywistymi skojarzeniami będą English Breakfast czy five o’clock tea. Pokażę Wam, jak można dzięki herbacie odkryć skrawek świata, a przy okazji wdrożyć zintegrowane nauczanie językowo-przedmiotowe i na zajęciach językowych poruszyć zagadnienia z matematyki, geografii, wiedzy o świecie i społeczeństwie, wychowania fizycznego i elementów savoir-vivre. Zapraszam do zapoznania się z ośmioma herbacianymi aktywnościami.

Paulina Andruszkiewicz-Glińska

1. How does tea grow?

Zacznijcie od burzy mózgów, napiszcie na tablicy słowo tea i poproście uczniów, żeby wymienili wszystko, co kojarzy im się z tym pojęciem. Niezależnie od ich propozycji poprowadźcie tok zajęć tak, by zwrócić uwagę, że herbata to roślina, której liście zrywane są z krzewów, a potem są suszone i parzone. Zachęćcie dzieci, aby usiadły wygodnie na podłodze czy dywanie, i wyjaśnijcie, że za moment zobaczą proces zbierania i przygotowywania herbaty. Przed obejrzeniem nagrania przedstawcie uczniom kilka wyrażeń: pick leaves, warm climate, a cutting, to plant, polytunnels protect plants from sun and pests, to harvest, a processing house, to dry by blowing hot air to the leaves, to chop and flatten the leaves, to load.

Po obejrzanym nagraniu streśćcie jeszcze raz, na czym polega proces zbierania i przetwarzania liści, używając wcześniej wspomnianych zwrotów i wyrażeń.

Ten materiał jest dostępny dla prenumeratorów

Jeżeli masz prenumeratę

Zaloguj się

Jeśli nie masz prenumeraty wybierz odpowiedni dla Ciebie wariant i zamów, aby mieć dostęp do artykułów i strefy online.

  • Prenumerata premium

    Co zyskujesz?

    • 6 numerów czasopisma w wydaniu papierowym, co dwa miesiące prosto na Twoje biurko
    • Prezenty i dodatki drukowane do czasopisma
    • Dostęp online do aktualnego numeru i archiwalnych wydań czasopisma
    • Pełny dostęp do biblioteki materiałów w strefie online (gotowe materiały do zajęć do pobrania – bez limitu – karty pracy, plakaty, gry, plansze, szablony itd.) i nagrań z tematycznych szkoleń

    499,00 zł
    netto

    Zamów prenumeratę
  • Prenumerata cyfrowa

    Co zyskujesz?

    • Dostęp online do aktualnego numeru i archiwalnych wydań czasopisma
    • Pełny dostęp do biblioteki materiałów w strefie online (gotowe materiały do zajęć do pobrania – bez limitu – karty pracy, plakaty, gry, plansze, szablony itd.) i nagrań z tematycznych szkoleń

    349,00 zł
    netto

    Zamów prenumeratę

Pobierz materiały uzupełniające:

M
Materiały
House , Karta pracy

Instrukcja parzenia herbaty

Zadanie polega na wycięciu pasków z instrukcją i ułożeniu etapów parzenia herbaty w odpowiedniej ...

Czytaj więcej →
M
Materiały
House , Szablon

Tableware Szablon

Szablon pomoże wprowadzić i utrwalić słownictwo z zakresu zastawy stołowej.

Czytaj więcej →
M
Materiały
Flashcards , House

Flashcards zastawa stołowa

Flashcards pomogą wprowadzić i utrwalić słownictwo z zakresu zastawy stołowej i naczyń.

Czytaj więcej →
M
Materiały
House , Plakat

Plakat Tableware A3

Plakat przedstawia zastawę stołową z opisem w języku angielskim.

Czytaj więcej →
M
Materiały
Flashcards , House , Nature

Flashcards z herbatami

Flashcards ułatwią wprowadzenie słownictwa dotyczącego produkcji herbaty oraz jej smaków.

Czytaj więcej →
M
Materiały
House , Szablon

Szablon filiżanek

Szablon filiżanek można dowolnie ozdobić, a na wyznaczonych kółkiem obszarach wypisać cyfry lub p...

Czytaj więcej →

O autorze

{{ title }}

Którymi tagami chciałabyś otagować dany materiał?

Do jakiego folderu chciałabyś dodać artykuł?

Tag/Folder został dodany!

Artykuł/Materiał został usunięty!

Za moment strona się odświeży

Artykuł/Materiał został zapisany!

Powiązania artykułu zostały usunięte lub artykuł nie został poprawnie nieprzypisany!

Żeby móc zapisać do ulubionych. Musisz być zalogowany!