Wakacje to w przedszkolach często czas powtórek i utrwalania materiału poznanego na zajęciach z języka angielskiego w ciągu całego roku szkolnego. To bardzo rozsądne rozwiązanie.
Po pierwsze, kluczem do sukcesu w nauczaniu języka jest spiralne powracanie do tych samych tematów, aby uczniowie dobrze je opanowali.
Po drugie, frekwencja na wakacyjnych lekcjach jest zawsze niższa, a szkoda byłoby, aby część uczniów ominęły nowe, ważne zagadnienia. Proponujemy kreatywny pomysł na przypomnienie zagadnień związanych z jedzeniem. Publikujemy scenariusz zajęć i potrzebne materiały.
CELE OPERACYJNE:
Uczniowie:
◦◦ poprawnie nazywają sztućce,
◦◦ swobodnie używają nazw produktów spożywczych,
◦◦ umieją powiedzieć, w jaki sposób należy jeść omawiane
produkty spożywcze i dania.
MATERIAŁY:
◦◦ komplet sztućców (zwróć uwagę, żeby wybrany nóż nie był
ostry),
◦◦ gumowa rękawiczka, nadmuchana i zawiązana,
◦◦ nieprzezroczysta torba,
◦◦ zestaw plastikowych sztućców – co najmniej tyle,
ilu uczniów (sztućce jednorazowe mogą mieć ostre
zakończenia),...
[ . . . ]